Rekonstruotas, profesionalus, XIXa. receptas!
Jums reikės:
Sausas sūdymas:
- Nugarinė su lašinuku ir oda.
- 1 kg mėsos – 25g. nitritinės druskos
- 1 kg mėsos – 1 g. cukraus
Sūdymas sūryme:
- 1L vandens
- 140g druskos
- 5g cukraus
- Įvairių pipirų žirnelių (nebūtinai)
- SAUSAS SŪDYMAS. Nugarinę nuplauname, apipjaustome ir paruošiame po 2-3 vienodo dydžio didelius gabalus. Įtriname druskos ir cukraus mišiniu. Laikome 4C temperatūroje 2 paras.
- SŪRYMAS. Vandenyje ištirpiname druską ir cukrų. Sūrymo gaminame apie 50 proc. mėsos svorio (pavyzdžiui, 8 kg mėsos – 4 litrai sūrymo). Marinuojame toliau tame pačiame inde ir sausai pasūdytą nugarinę užpilame sūrymu. Sandariai uždarome ir laikome 4C temperatūroje 10-12 parų.
- ATMIRKYMAS. Dedame nugarinę į šaltą vandenį ir laikome 2-3 valandas.
- FORMAVIMAS. Formai išlaikyti dedame į tinklelį arba tvirtai surišame virvele skersai kas 5 cm.
- APVIRIMAS. Jei kiaulės oda nesvilinta, rekomenduojame 3-5 min apvirti panardindami į verdantį vandenį. Leidžiame nuvarvėti ir atvėsti.
- RŪKYMAS. Rūkant su BORNIAK elektrine rūkykla, 30 min. apdžioviname 27C temperatūroje tiesiog pačioje rūkykloje, naudodami ventiliatorių. Rūkome 25-30C temperatūroje 24-36 valandas. Naudojame alksnio, buko, slyvos, klevo drožles, o dar geriau - jų miksą.
- BRANDINIMAS. 10-15 parų laikome 12-15C temperatūroje, 75% drėgmės vėdinamoje patalpoje. Naujuose namuose šios galimybės ne visi turi, todėl apdžioviname 1-2 paras, paviršiui apdžiūvus, dedame į vakuumą ir laikome šaldytuve 7C temperatūroje.
Rekomenduojamas gaminio galiojimo terminas: sukabinti ar vakuume 4C temperatūroje – iki 6 mėnesių. Kambario temperatūroje galima laikyti iki 2 mėnesių.
Video reportažą kaip mums sekėsi rūkyti su elektrine BORNIAK rūkykla galite rasti mūsų youtube kanale GERA RŪKYKLA LT čia.
Borniak elektrines rūkyklas galite įsigyti čia.
SKANAUS!
Gerų ir kokybiškų kepsninių galite įsigyti čia: www.gerarukykla.lt
Daugiau patarimų rasite facebook “Rūkiname Kepame Griliname.” grupėje - klube – junkitės!