Tradiciniai originalūs latviški rūkymo receptai ir marinatai, ABAS

Tradiciniai originalūs latviški rūkymo receptai ir marinatai, ABAS
Publikuota 2020-04-11 Skaitė 13918

Klasikinis marinatas – vištienai, kiaulienai.

Marinato sudėtinės dalys: Svogūnai, cukrus, druska, acto esencija, juodųjų pipirų žirneliai, kvapnieji pipirai ir laurų lapai. Gaminame marinatą – 1L vandens įpilame į puodą ir sudedame laurų lapus, juos užverdame ir leidžiame marinatui atvėsti. Paruošiame marinavimui vištieną arba kiaulieną ir sudedame į marinavimo indą. Susmulkiname abiejų rūšių pipirus ir supjaustome svogūnus. Šias sudėtines dalis sudedame ant vištienos arba kiaulienos ir viską kartu gerai sumaišome. Tuomet į atvėsusį laurų lapų vandenį sudedame likusias marinato sudėtines dalis (3 valg. šaukštai cukraus, 1 valg. šaukštas druskos ir 1 arb. šaukštelis acto esencijos) ir gerai išmaišome. Gatavu marinatu užpilame vištieną arba kiaulieną, paslegiame ir pastatome vėsumoje marinuotis bent 24h. Rekomenduojamas marinavimo laikas 72h maksimaliai 6C laipsnių temperatūroje. Rūkyti 80-90C laipsnių temperatūroje maždaug 3 valandas cielą vištą, kiaulieną 4-6 valandas priklausomai nuo mėsos gabalų dydžio.
 

Rūkytas kumpis

Kiaulieną bent septynioms dienoms įmerkti į 10% druskos tirpalą ne aukštesnės, kaip 6 laipsnių temperatūros. Išimti iš marinato, nuplauti tekančiu vandeniu ir nusausinti. Rūkyti 80C laipsnių temperatūroje maždaug 6 -10 valandas, priklausomai nuo mėsos gabalų dydžio. Jeigu konstatuojama, kad pradeda tirpti mėsos riebalai, siūlome sumažinti rūkymo temperatūrą, siekiant išvengti riebalų lydymosi ir varvėjimo.
 

Naminės dešrelės.

Sudėtinės dalys: Žarnelė mėsos kimšimui, maždaug 5 kg neriebios kiaulienos, 3 kg lašinių, 4 skiltelės česnako, druska pagal skonį, 20 g kmynų, 5 g džiovintų krapų, 5 g džiovintų petražolių, žiupsnelis kalendros, pusė arb. šaukštelio maltų juodųjų pipirų, maltų laurų lapų - ant peilio galo.
 
Mėsą galima sumalti arba smulkiai supjaustyti. Prikimšti žarnelę. Rūkyti dešras 80-90C, galima sumaišius sausas ir drėgnas alksnio malkas, maždaug 30 min. Pabaigai galima įmesti kadagio
šakelių skonio pagerinimui.
 

Sausas marinatas kiaulienai, jautienai

Marinato sudėtinės dalys: 2 arb. šaukšteliai druskos, 1 arb. šaukštelis penkių pipirų mišinio, 1 arb. šaukštelis šalavijo, 1 arb. šaukštelis čiobrelių, 1 laurų lapas ir česnakų skiltelės. Laurų lapą susmulkiname ir sumaišome su kitoms marinato sudėtinėmis dalimis. Mėsą pavoliojame marinate. Sudedame į maišelį ir paliekame porai valandų marinuotis vėsumoje.
 

Marinatas su alkoholiu - kiaulienai, jautienai, paukštienai arba žuviai.

Marinato sudėtinės dalys: 500ml sauso baltojo vyno arba alaus, šiek tiek stipraus alkoholio (pavyzdžiui, viskio), rupi druska, malti juodieji pipirai, 250g smulkiai sukapotų svogūnų, susmulkintas česnakas, petražolės, šviežias korių medus.
Į alkoholio mišinį prideda druskos ir pipirų, susmulkintus svogūnus, česnakus, petraţoles ir korių medų. Marinatu uţpila mėsą ir uţdarytą indą stato 24 valandoms į šaldytuvą.
 

Rytų šalių marinatas - kiaulienai, jautienai, paukštienai.

Marinato sudėtinės dalys: 100ml maistinio aliejaus, 200g pomidorų tyrės, 1 arb. šaukštelis malto imbiero, 3 susmulkinto česnako skiltelės, 1 arb. šaukštelis druskos, 2 valg. šaukštai sojos padažo, 1 arb. šaukštelis maltų pipirų mišinio, 1 arb. šaukštelis čili padažo. Marinavimo trukmė - maždaug 6 – 7 h kepimui grilyje, o rūkymui marinuojame 24 h.
 

Žalumynų marinatas – žuviai.

Marinato sudėtinės dalys: 1 valg. šaukštas citrinos sulčių, 1 valg. šaukštas baltojo vyno, 1 valg. šaukštas petražolių, 1 valg. šaukštas krapų ir maltų baltųjų pipirų. Jeigu marinuojame cielas žuvis, tuomet keliose vietose įpjauname žuvies odos šonuose, kad marinatas patektų į minkštimą. Marinuojame maždaug 30 – 60 min. Servetėle nuvalome marinatą nuo žuvies, kad rūkymo metu žuvis nepajuoduotų, dėl ko genda žuvies skonis. Žuvį sutepame aliejumi, kad ji nepridegtų.
 

Rose pipirų marinatas jautienai ir paukštienai.

Sudėtinės dalys: 200ml maistinio aliejaus, 400ml raudonojo vyno, 4 arb. šaukšteliai sutrupintų rose pipirų, 2 arb. šaukšteliai paprikos miltelių, 2 susmulkintos česnako skiltelės. Marinavimo trukmė kepimui grilyje maţdaug 3h, o rūkymui – 6h.
 

Marinatas – Žuviai.

Marinato sudėtinės dalys: 100g maistinio aliejaus, 1 arb. šaukštelis druskos, 50ml baltojo vyno, 2 arb. šaukšteliai citrininių pipirų, 1-2 valg. šaukštai susmulkintų prieskoninių augalų. Marinavimo trukmė - maţdaug viena valanda.
 

Karšto rūkymo lašiša.

Sudėtinės dalys: lašišos filė, rupi druska, vanduo, citrina. Pagal skonį sumaišome druską su vandeniu. Sudedame filė 30min. į sūrų vandenį. Tuomet lašišą dedame į įkaitintą rūkyklą ir rūkome maždaug 1h 70-90°C laipsnių temperatūroje. Po rūkymo apipilame lašišą šviežiai spaustomis citrinos sultimis.
 

Citrinų marinatas – paukštienai ir žuviai.

Marinato sudėtinės dalys: 100ml maistinio aliejaus, 1 citrinos sultys, 1 apelsino sultys, pusė arb. šaukštelio maltų baltųjų pipirų, 1 česnako skiltelė, pusė arb. šaukštelio malto imbiero, druska.
Marinavimo trukmė kepimui grilyje 2 valandos, rūkymui - 24h.
Rašyti komentarą
Taip pat skaitykite
2020-04-11
Gerbiamas Vartotojau! Prieš naudojimą atidžiai perskaitykite saugios eksploatacijos vartotojo vad...
Susijusios prekės
text_reviews
TURIME SANDĖLYJE. VISIEMS, PERKANTIEMS RŪKYKLĄ, DOVANOJAME SKAITMENINĮ MAISTO TERMOMETRĄ, LOPETĖL..
€40999€47999
6
TURIME SANDĖLYJE. VISIEMS, PERKANTIEMS RŪKYKLĄ, DOVANOJAME SKAITMENINĮ MAISTO TERMOMETRĄ, LOPETĖLĘ, ..
€74999€79999
16
text_reviews
VISIEMS, PERKANTIEMS RŪKYKLĄ, DOVANOJAME SKAITMENINĮ MAISTO TERMOMETRĄ, LOPETĖLĘ, PELENŲ VALYMO ĮRAN..
€82999€99900
9
VISIEMS, PERKANTIEMS RŪKYKLĄ, DOVANOJAME SKAITMENINĮ MAISTO TERMOMETRĄ, LOPETĖLĘ, PELENŲ VALYMO ĮRAN..
€99999€1,19900
251
Prekės su nuolaida Visos prekės
ABAS krosnelė 12-16L kazanui, skirta kūrenti malkomis. Taisyklingos formos - kazanas pilnai įsistato..
€10999€14900
AKCIJA! TURIME SANDĖLYJE.   ABAS krosnelė 8L -12L kazanui, skirta kūrenti malkomis. Taisy..
€9999€13900
2 įvertinimai
AKCIJA! TURIME SANDĖLYJE. VISIEMS, PERKANTIEMS RŪKYKLĄ, DOVANOJAME SKAITMENINĮ MAISTO TERMOMETRĄ,..
€75999€89900
Aukštos kokybės dangtis šašlykinei su oro srauto durelėmis. Patogu naudoti vėju..
€2899€3999
Aromatinės kedro kepimo lentutės (bbq wood planks) - naudojamos kepimui griliuose, orkaitėse ir konv..
€1424€1499
Borniak stalas gali būti naudojamas tiek rūkyklai laikyti, tiek ir maisto paruošimui. Jis pri..
€51057€54900
Fish Hunter  prieskonių mišinys puikiai tinka tradiciniam žuvų, tokių kaip upėtakis ar s..
€1022€1099
Tinka rūkyklai 150 litrų talpos. Profesionaliai pagamintas iš aukštos kokybės me..
€6509€6999
Apsauginis dangtelis Borniak rūkyklai 70 litrų. Apsaugo nuo nepalankių oro sąlygų, įbrėžimų ir dulki..
€5579€5999
Smulkios drožlės rūkymui pagamintos iš kruopščiai atrinkto buko medienos. Technologini..
Nuo €1394€1499
Buko dulkės puikiai tinka šaltam mėsos, žuvies, sūrių, sviesto ir kitų produktų rūkymui. Buka..
Nuo €1499€1999
Bukas sukuria lengvą ir aromatingą dūmą. Puikiai tinka šaltam mėsos, žuvies, sūrių, sviesto i..
€474€499
Šis prietaisas leis Jums be didelio vargo išgauti tikslią norimo patiekalo temperatūrą..
€9499€9999
Sugar maple (cukrinis klevas) puikiai tinka šonkauliams, kumpiams, mentėms, žuviai, pauk&scar..
€949€999
Vienas naujausių Kamdo Joe gamintojo sprendimų - Kamado Do Joe picos kepimo sistema. Sistemą sudaro ..
€24999€39900
INKBIRD IBT-2X Smart yra išmanus belaidis skaitmeninis termometras, kurio dėka kepamo maisto ..
€3324€3499
Strypo skersmuo Ø3 mm Pagaminta iš nerūdijančio ir rūgštims atsparaus plie..
€511€549
Universali nerūdijančio plieno rūkymo dėžutė, skirta į ją sudėti rūkymo pjuvenas, rūkymo kubelius, d..
€1899€1999
Džinsinė prijuostė su natūralia oda "Kamado BONO" ..
€4749€4999
Argi nebūtų puiku, jei būtų galima pasigaminti skanų rūkytą maistą nuolat netikrinus dūmų ir tempera..
€21297€22900
Rotisserie - elektrinis besisukantis iešmas, skirtas įvairiems kepimams, pvz.kebabams, vi&sca..
€16055€16900
Rotisserie - elektrinis besisukantis iešmas, skirtas įvairiems kepimams, pvz.kebabams, vi&sca..
€18905€19900
Rotisserie - elektrinis besisukantis iešmas, skirtas įvairiems kepimams, pvz.kebabams, vi&sca..
€14155€14900
Rotisserie - elektrinis besisukantis iešmas, skirtas įvairiems kepimams, pvz.kebabams, vi&sca..
€11305€11900
Rotisserie - elektrinis besisukantis iešmas, skirtas įvairiems kepimams, pvz.kebabams, vi&sca..
€14155€14900
Vienas geriausių Pasaulyje - originalus, Švedijoje patentuotas elektrinis grilio, rūkyklos, &..
€19900€29900
Stačiakampė ketaus keptuvė yra ekologiškai švarus maisto ruošimo indas, nei&sca..
€5999€8999
Nerūdyjančio plieno papildomos viršutinės grotelės, skirtos padidinti kepimo plotą arba kepti..
€2374€2499
Stilingas, minimalistinio dizaino Grandfeu baltas, 4,7l su dangčiu - ilgaamžiškumo ir patvaru..
€6554€6899
Stilingas, minimalistinio dizaino Grandfeu mėlynas, 4,7l su dangčiu - ilgaamžiškumo ir patvar..
€6554€6899
Stilingas, minimalistinio dizaino Grandfeu šviesiai mėlynas, 4,7l su dangčiu - ilgaamži&scaro..
€6554€6899
Rankų darbo medinis Kamado BONO MINIMO kepsninės stalas, pagamintas iš termiškai apdor..
Nuo €28405€29900