Gerbiamas Vartotojau!
Prieš naudojimą atidžiai perskaitykite saugios eksploatacijos vartotojo vadovą. Rūkykla skirta mėsos, mėsos gaminių, žuvies, daržovių, sūrio ir kitų maisto produktų rūkymui. Galima rūkinti šaltu(10-30C), vidutiniu (40-60C), karštu (70-110C) ar net daryti BBQ (110-200C) rūkant namų sčlygomis natūralia mediena - malkomis. Rūkykla turi dvigubas sieneles su termoizoliacija, kas leidžia lengvai reguliuoti ir palaikyti tiksliai temperatūrai rūkymo kameroje. Rūkyklos korpusas metalinis ir tvirtas, bei lengvai valomas - juodo metalo rūkykos išorė dažyta tris kartus (gruntas, dažai ir dažai). Rūkymo kameros vidus nedažytas. Rūkykloje yra unikalios konstrukcijos pakūra malkoms kūrenti - tikriems maisto rūkymo fanams. Rūkykla skirta visoms oro sąlygoms, nepriklausomai nuo metų laiko, kaip žiemą, taip ir vasarą.
Naudokite rūkyklą pagal vartotojo vadovą ir Jūsų rūkyti gaminiai visuomet nusiseks!
Turinio rodyklė
1. Rūkyklų techniniai požymiai
2. Perspėjimai
3. Pirmasis naudojimas
4. Rūkyklos naudojimas
5. Rekomenduojamo maisto gaminimo lentelė
6. Naudingi patarimai
7. Naudinga informacija apie rūkymui naudojamą medieną.
1. Rūkyklų techniniai požymiai
|
100L |
200L |
500L |
Plotis mm |
580 |
590 |
750 |
Ilgis mm |
460 |
610 |
660 |
Aukštis mm |
960 |
1160 |
1430 |
Vidinis plotis mm |
510 |
530 |
690 |
Vidinis ilgis mm |
380 |
530 |
580 |
Vidinis aukštis |
500 |
690 |
950 |
Lentynėlių dydžiai |
460x330 |
470x470 |
630x520 |
Lentynų skaičius |
2 |
3 |
6 |
Riebalų surinkimo indas |
yra |
yra |
yra |
Rūkymo kameros termometras |
yra |
yra |
yra |
1. Pakūra.
2. Oro srauto reguliavimo sklendė.
3. Termometras.
4. Riebalų surinkimo indas.
5. Grotelės.
6. Dūmtraukis.
2. Perspėjimai
1. Rūkykla skirta naudojimui tiktai už patalpų ribų.
2. Nestatykite rūkyklos greta degių medžiagų, pastatų, automašinų arba kitų daiktų.
3. Rūkyklos sudėtinės dalys jo veikimo metu ir po jo naudojimo gali būti karštos, todėl būkite atsargūs ir neleiskite artyn vaikų ir naminių gyvūnų.
4. Niekuomet nenaudokite rūkyklos be riebalų surinkimo indo. Riebalai gali varvėti ant kūryklos ir užsidegti ar svilti. Siekiant išvengti galimo riebalų užsidegimo ar svilimo, į riebalų surinkimo indą įpilkite vandens arba įberkite švaraus smėlio. Kad smėlio nereikėtų dažnai keisti, galima jį uždengti folija ir po naudojimo foliją išmetama o smėlis lieka.
5. Visuomet prieš ir po naudojimo išvalykite rūkyklą nuo riebalų, pelenų, apnašų ir suodžių kurios susidaro ant rūkyklos sienelių. Taip išvengsite jos užsidegimo.
6. Naudojimo metu nepalikite rūkyklos be priežiūros.
7. Visuomet prie rūkyklos laikykite gesintuvą, kai užkuriate rūkyklą. Jeigu atsirado liepsna ir užsidegę riebalai, kurie susikaupė rūkykloje - jokiu būdu negesinkite jos vandeniu, bet tiktai specialiu gesintuvu.
8. Tuoj pat po naudojimo uždarykite visas rūkyklos duris ir neleiskite orui patekti į kūryklą, kad nutrauktumėte ugnies degimo procesą.
9. Rūkykla nėra skirta komerciniam naudojimui.
3. Pirmasis naudojimas
Prieš pirmą naudojimą rūkyklą įkaitinkite, kūrenant sausomis malkomis iki 150°C laipsnių temperatūroje 2h. Išskyrus 200L rūkyklą su medžio apdaila, kurią galima naudoti tik iki 110C.
4. Rūkyklos naudojimas
Metalinės 100L, 200L ir 500L yra skirtos naudojimui temperatūros ribose iki 200° C laipsnių, išskyrus rūkyklą 200L su medžio apdaila, ją galima naudoti tik iki 110° C laipsnių. Temperatūrą reguliuoja oro srauto reguliavimo sklendės pagalba, esančio rūkyklos pakūros priekinėje pusėje. Temperatūrą galima papildomai koreguoti, naudojant skirtingos drėgmės malkas. Jei kaitra rūkykloje yra per didelė - atidarykite rūkymo kameros dureles ir palaikykite jas atidaryutas kelias minutes. Taip rūkykloje temperatūra sumažės ir galėsite nustatyti ją vėl iš naujo.
Prieš naudojimą paruošiame 20-30 cm ilgio sausas malkas be žievės (dažniau naudojamas alksnis, obelis, klevas, riešutmedis ir kiti vaismedžiai, išskyrus slyvas, nenaudoti medienos su derva). Įkuriant rūkyklą naudojame smulkias malkutes, sudėtas namo principu, į vidų dedame ekologiškus medžio įdegtukus ir užkuriame. Prieš sudedant produkciją užkuriame ir įšildome rūkymo kamerą iki 100°C laipsnių, tuomet į rūkyklą sudedame apdžiovintą produkciją. Paprastai namų salygomis produkciją apdžioviname sausoje patalpoje palaikydami apie valandą. Rūkant dedame į pakūrą dvi kumščio dydžio sausas malkas be žievės, dedame riebalų surinkimo indą - riebalų surinkimui. Į riebalų surinkimo indą pilame vandenį arba smėlį. Rūkant maistą šaltu rūkymu (iki 35C) į riebalų indą pilti nieko
nebereikia. Šalto rūkymo megėjams rekomenduojame įsigyti papildomą rūkyklos aksesuarą
šalto dūmo generatorių (stalčių), į įkurį pilame
rūkymo drožles ir įsatome į pakūrą. Stalčius dūmins 10-12 valandų ir Jums nereikės nieko prižiūrėti, kas yra labai patogu.
Maisto rūkymo metu nerekomenduojama dažnai atidarinėti durelių. Kitaip šilumos plitimas gali būti netolygus, ir maisto gaminimo laikas gali pasikeisti.
Tikslesniam maisto rūkymui papildomai rekomenduojama įsigyti ir naudoti skaitmeninius termometrus, kurie skirti nustatyti maisto vidinei temperatūrai. Juos
rasite čia.
5. Rekomenduojamo maisto gaminimo lentelė
Patiekalas |
Rūkyklos temperatūra |
Laikas |
Vidinė maisto temperatūra |
Žuvis |
60-80C |
1-4 val. |
55C |
Vištienos sparneliai, kulšelės |
80-100C |
2-2,5 val. |
72-74C |
Visa višta |
80-100C |
3-4 val. |
72-74C |
Kiauliena (bekonas, nugarinė, šonkauliai, kumpis priklausomai nuo storio) |
70-90C |
4-6 val. |
68C |
Jautiena |
70-90C |
6-8 val. |
62C |
Laikas gali skirtis, jeigu temperatūra bus žemesnė arba aukštesnė, produkciją rūkysite plonais gabaliukais ar storesniais gabaliukais.
Kad produktas įgytų stipresnį aromatą, papildomai galima išėmus iš rūkyklos produktą uždengti jį folija ir leisti kvapui šiek tiek dar įsigerti.
6. Naudingi patarimai
Kad rūkant produkcija nepriliptų prie grotelių, prieš dedant produkciją rekomenduojama groteles įkaitinti ir sutepti maistiniu aliejumi. Groteles lengviausia nuvalyti įkaitinant jas, nugrandant grilio šepečiu ir nuplaunant šiltu vandeniu.
Rūkant maistą į riebalų surinkimo indą galima pilti vandenį ar smėlį, tai padės dar tolygiau išlaikyti temperatūrą ir riebalai nepridegs prie vonelės apačios, nesvils. Kad nereikėtų dažnai keisti smėlio, jį uždenkite folija. Taip po naudojimo foliją išmesite, o smėlį naudosite daug kartų net kelis metus.
Jeigu produkcija gaunasi pernelyg tamsi ir karti, galimai, jūs naudojote pernelyg drėgnas malkas. Kuo drėgnesnės malkos, tuo daugiau jos smilks ar rūks, produkcija bus tamsi.
Jei esate įsigyjęs juodo metalo rūkyklą, po rūkymo rekomenduojame sausai išvalyti riebalų indą, sudėti groteles ir pašildyti rūkyklą 20 minučių. Taip rūkyklos vidus išdžius, mažiau rūdys ir tarnaus ilgiau.
7. Naudinga informacija apie rūkymui naudojamą medieną.
Klevas
Vidutiniškai stiprus ir šiek tiek saldokas rūkytos produkcijos skonis ir aromatas.
Tinka paukštienai, daržovėms ir kumpiui.
Vyšnia
Saldoki ir vaisinio skonio rūkyti gaminiai.
Tinka paukštienai, medžiojamiems paukščiams ir kiaulienai.
Obelis, Slyva
Šiek tiek saldoki, intensyvaus ir vaisinio skonio rūkyti gaminiai.
Tinka jautienai, paukštienai, sumedžiotiems paukščiams, kiaulienai, žuvims.
Ąžuolas
Stiprus, tačiau malonus aromatas ir skonis.
Tinka jautienai, paukštienai ir kiaulienai. Rekomenduojama nepadauginti ir maišyti su kita mediena.
Alksnis
Švelnus skonis ir aromatas.
Tinka beveik visiems rūkomiems produktams žuvims, paukštienai, kiaulienai, žvėrienai.
Vynuogienojai
Aromatiniai ir vaisinio skonio rūkyti gaminiai.
Tinka kalakutienai, vištienai ir jautienai.