LIETUVIŠKAS SKILANDIS (šalto rūkymo)

Publikuota 2023-06-07

Skilandis minimas jau XVIa. kronikose. Tai labai senas, lietuviškas, gurmaniškas, išskirtinis mėsos gaminys!

Jums reikės:

1kg mėsos:

 

  1. IŠPJAUSTYMAS. Išpjaustome kumpį taip, kad neliktų kremzlių, plėvių ar sausgyslių. Kumpį supjaustome šiaudeliais 1-1,5 cm  pločio. Lašinius supjaustome smulkiai. Jei norite, kad skilandyje nebūtų tarpų, galima 10%  nuo bendro kiekio gaminamos mėsos sumalti ir sumaišyti į bendrą masę.
  2. SŪDYMAS IR MARINAVIMAS. Į paruoštą bendrą mėsos masę dedame visus prieskonius ir viską lengvai paminkome. Mėsą uždengiame ir dedame į 3C šaldytuvą 2 paroms.
  3. SKILANDŽIO KIMŠIMAS. Kemšame į skilandžio pūsles. Mes naudojame dirbtines, kurias prieš kemšant reikia palaikyti sūryme 20-30 min. (1 litras vandens, 20 g. druskos). Dedame parai į šaldytuvą ir prieš rūkant nakčiai pakabiname, kad apdžiūtų.
  4. RŪKYMAS. Rūkome šaltu dūmu 20-27C laipsniu temperatūroje 1 savaitę. Jei skilandžiai dideli 2-3 kg, rūkoma 2 savaitės. Galima rūkyti dienomis ar naktimis, ar net ištisas paras.
  5. BRANDINIMAS. Po rūkymo skilandžiai kabinami brandinimui 1 mėnesį. Brandinimo patalpa 10-12C laipsnių , drėgmė 75%., gerai vėdinama. Jei nėra tinkamų sąlygų patalpos – tiesiog parai pakabiname vėsiai apdžiūti, dedame į vakumą ir laikome 7C laipsnių šaldytuve.

 

Video reportažą kaip mums sekėsi rūkinti skilandį su elektrinę BORNIAK rūkykla galite rasti mūsų youtube kanale GERA RŪKYKLA LT čia.

Borniak elektrines rūkyklas galite įsigyti čia.

SKANAUS!