RŪKYTA LAŠIŠA (karšto rūkymo)

Publikuota 2017-06-07
Jums reikės:
- lašiša iki 2 kg. (kad nebūtų labai riebi);
- druskos apie 2 arbatiniai šaukšteliai (pagal skonį);
- citrinpipirių 1 arbatinis šaukštelis (pagal skonį);
- pusė susmulkinto arba smulkiai sukapoto (peiliu) česnako;
- žuvies prieskoninių žolelių mišinio (be druskos).

1. Kadangi parduotuvėje lašiša dažniausia būna išskrosta, iš abiejų žuvies stuburo pusių įpjauname šonkaulius (tik neįpjaunt žuvies odos). Pamarinuotą lašišą laikome per naktį (galima ir trumpiau). 
2. Prieš rūkant žuvį būtinai reikia ją išdžiovinti (keliolika minučių palaikyti sausoje patalpoje). 
3. Rūkykla įkaitinama iki 110-130 laipsnių. Prieš dedant žuvį atidarome rūkyklos dureles, taip sumažindami temperatūrą iki 70-80 C. Į rūkykloje esantį indą supilame vandenį (apie 5 L). Sumažinamas oro padavimas.
4. Žuvį dedame ant grotelių. Kad žuvis nepriliptų, groteles ištepame aliejumi. 
5. Rūkiname 70-80 C temperatūroje apie 1 valandą, kol žuvies vidinė temperatūra pasieks 55C. Vidinei temperatūrai matuoti skaitmeninį maisto termometrą galite įsigyti čia. Realiai pakanka vieno karto sausų alksnio malkų užkrovimo. 
 
Rūkykloje yra dvigubos sienelės, tad temperatūra palaikoma tolygiai, nureguliuojant pakuros durelėse įrengtą oro padavimą. Su šia rūkykla rūkinti labai paprasta. 
 
Daugiau patarimų rasite facebook “Rūkiname Kepame Griliname.” grupėje - klube – junkitės!
 
SKANAUS!